Vahakankaiden käyttö ja pesu

Vahakankaiden käyttömahdollisuudet

Vahakankaiden käyttömahdollisuus on laaja eikä rajoitu vain sisustukseen. Yleisimmin vahakankaita ostetaan pöytäliinaksi, sillä ne suojaavat pöytää hyvin ja niistä on helppo pyyhkiä lika pois. Vahakangasta voi käyttää sellaisiinkin tarkoituksiin, joihin eivät tavalliset kankaat ominaisuuksiltaan riitä.

Vahakangas kannattaa valita käytön mukaan. Jäykät ja vahvat vahakankaat sopivat ominaisuuksiltaan parhaiten käsitöihin, joiden tulee pysyä pystyssä kuten istutuskassit ja leipälaatikko. Pehmeät ja taipuisammat vahakankaat sopivat puolestaan esimerkiksi esiliinoihin ja tyynynpäällisiin. Edellä mainittuihin kannattaa valita pesunkestävä vahakangas kuten kangaspohjainen vahakangas.

Ompelutöissä vahakangas on helppokäyttöinen, koska vahakankaan reunoja ei tarvitse siksata. Kiiltäväpintaista vahakangasta on helpompi ommella kuin mattapintaista, joka on usein kankeampaa. Nuppineuloista vahakankaaseen saattaa jäädä jälki, joten nuppineulat kannattaa korvata kaksipuolisella teipillä. Vahakankaita voi ommella tavallisella ompelukoneen neulalla, kunhan on hieman varovaisempi. Pahimmassa tapauksessa ompelukoneen neula voi mennä poikki.
 

Vahakankaiden pesu ja silitys

Vahakankaissa on tärkeää noudattaa pesuohjetta eikä huuhteluainetta tule käyttää ollenkaan. Kangaspohjaisia vahakankaita voi useinmiten pestä alhaisessa lämpötilassa. Useimpia vahakankaita voi myös silittää alhaisella lämpötilalla vahakankaan nurjalta puolelta. Vahakankaat eivät kuitenkaan kestä kovaa kuumutta, joten vahakangas kannattaa suojata esimerkiksi pannunalusella, kun pöydälle laittaa esimerkiksi kuuman teekannun.

Vahakangas pöytäliina    

 

Lähde: Värikästä vahakankaasta / Else Österberg, Karisto Oy 2012

To top