Vahakankairen käyttö ja pesu

Vahakankairen käyttömaharollisuuret

Vahakankairen käyttömaharollisuus on laaja eikä rajootu vaan sisustuksehen. Yleisimmin vahakankaita ostetahan pöytäliinaksi, sillä ne suajaa pöytää hyvin ja niist´on heleppo pyyhkiä lika pois. Vahakangasta voi käyttää sellaasiinki tarkootuksiin, joihin ei tavalliset kankahat ominaisuuksiltaan riitä.

Vahakangas kannattaa valita käytön mukahan. Jäykät ja vahvat vahakankahat sopii ominaasuuksiltaan parhaaten käsitöihin, joiren tuloo pysyä pystys kuten istutuskassit ja leipälaatikko. Pehmiät ja taipuusammat vahakankahat sopii pualestansa esimerkiksi esiliinoihin ja tyynynpäällisiin. Erellä mainittuuhin kannattaa valita pesunkestävä vahakangas kuten kangaspohjaanen vahakangas.

Ompelutöis vahakangas on heleppokäyttöönen, koska vahakankaan reunoja ei tarvitte siksata. Kiiltäväpintaasta vahakangasta on helepompi ommella ku mattapintaasta, joka on useen kankiampaa. Nuppineuloosta vahakankaaseen saattaa jäärä jäläki, joten nuppineulat kannattaa korvata kaksipualisella teipillä. Vahakankaita voi ommella tavallisella ompelukoneen neulalla, kunhan on hiaman varovaasempi. Pahimmas tapaukses ompelukoneen neula voi mennä poikki.
 

Vahakankairen pesu ja silitys

Vahakankais on tärkiää nourattaa pesuohojetta eikä huuhteluainetta tuu käyttää ollenkaan. Kangaspohojaasia vahakankaita voi useemmiten pestä alahaases lämpötilas. Kangaspohojaasia vahakankahia voi myäs silittää alahaasella lämpötilalla vahakankahan nurjalta pualelta. Vahakankahat ei kuitenkaan kestä kovaa kuumutta, joten vahakangas kannattaa suajata esimerkiksi pannunalusella, kun pöyrälle laittaa kuuman kattilan.

Vahakangas pöytäliina    


Lähre: Värikästä vahakankaasta / Else Österberg, Karisto Oy 2012