Ompeluohjeita erilaisille kappaverhoille

 

Yleistä

Kapan leveys määrittyy tangon / kiskon mukaan sekä sen, haluaako kapan olevan rypyllä vai suorana. Kun kappa halutaan rypylle, ommellaan se usein kahdesta palasta, jolloin kapan keskelle tulee sauma. Tämä sen vuoksi, että useimmat kankaat ovat 1,4 m tai 1,5 m leveitä. Kun kappa halutaan hieman rypylle, leikataan kankaasta kaksi kapan korkeutta saumavaroineen ja ommellaan palat yhteen. Näin kapasta saadaan tarpeeksi leveä, jotta se näyttä hyvältä tangolla ja ryppyä tulee tarpeeksi.

Kankaan tarve ja kuvakerroin

Toisin kuin yksivärisessä kankaassa, tulee kuviollisessa kankaassa ottaa huomioon kuvakerroin. Kuvakerroin on useimmissa kankaissa 64 cm eli kuvio toistuu samanlaisena aina 64 cm välein. Kuvallisessa kankaassa sauma sovitetaan kuvioon, jolloin kuvio on koko kapan leveydeltä yhtenäinen.
Kappaa voidaan pitää ikkunassa joko suorana tai hieman rypyllä. Suoraa kappaa varten tarvitset tangon/kiskon leveyden sekä käännevarat. Hieman rypyllä olevaan kappaan tarvitset kangasta tangon leveyden X 1,5 sekä käännevarat.

Esimerkki:
Halutaan ommella kappaverho tankokujalla. Kankaan kuvion korkeus riittää juuri kujallisen kappaverhon ompeluun, sillä kujaan ja saumavaroihin menee yhteensä 12 cm. Täten kapan valmis korkeus 50 cm + 12 cm = 62 cm. Kapan valmis korkeus on 50 cm ja leveys 225 cm. Kappa halutaan hieman rypylle joten verhotangon pituus 150 cm x  1,5 = 225 cm. Kappaan ostetaan kangasta kaksi kuvion korkeutta eli yhteensä 128 cm, tällöin kappa ommellaan kahdesta palasta, jolloin keskelle tulee sauma.
 

Kappaverhojen ompeluohjeita

Kappa nipsuille

Kappa tankokujalla

Kappa tankokujalla + ylärypytyksellä

Kappa purjerengasnauhalla

Kappa piilokujanauhalla (monsuuninauhalla)

Kappa rypytysnauhalla

To top